вторник, 8 февруари 2011 г.

НАЙ-ВКУСНИТЕ ПОНИЧКИ!

Децата ми все искат да им купувам от т.нар. "Казанлъшки понички". И тъй като аз не обичам да купувам храна от места с малко съмнителна хигиена реших да пробвам да ги приготвям в къщи. Изпробвах за целта доста рецепти за понички, някои се харесаха, други - не. И един ден попаднах на рецепта в нета, която след като приготвих, като че ли в най-голяма степен се хареса на мен и на семейството. Ето я :


ПРОДУКТИ: 500гр. брашно, 40гр. жива мая, 250мл. прясно мляко, 4 жълтъка, 50гр. разтопено масло, 1 ч. л. захар, щипка сол, олио за пържене и пудра захар за поръсване.

ПРИГОТВЯНЕ: Маята се размива в топлото мляко, слагат се лъжичката захар и щипка сол. После се прибавят жълтъците, разтопеното масло и брашното. Омесва се меко тесто и се оставя да втаса (около час - докато удвои обема си). След това отново се омесва и се разточва кора дебела около 2см. С чаша се изрязват кръгове (може с по-малък съд да се направи дупка в средата на всеки кръг). Поничките се оставят отново да втасат за 10-15 мин. върху намаслена повърхност. После се пържат в загрято олио до зачервяване и се отцеждат върху салфетка. Може да се поръсят с пудра захар, да се залеят с течен шоколад, да се напълнят с крем и др. по желание.

Това са най-вкусните понички, които съм яла. Наистина много лесна и сполучлива рецепта!

Източник: бях я намерила някъде из нета, май във форума на "Гответе с мен!"

1 коментар:

  1. Наистина са голяма класика от детските ми спомени тези "Казанлъшки понички" :) Но не ми беше хрумвало да си ги правя сама. Благодаря за рецептата - ще опитам :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване